10 Ιουν 2010

το χωριό μας

Το Καππαδοκικό Καρδίτσας είναι ένα σχετικά νέο χωριό που οικοδομήθηκε το 1924 από τους πολύπαθους Καππαδόκες πρόσφυγες που ρίζωσαν εκεί μετά τον ξεριζωμό τους πατρίδα το Τσουχούρ της Καππαδοκίας.

Το δημοτικό διαμέρισμα του Καππαδοκικού βρίσκεται πέντε [5] χιλιόμετρα μετά τον Άγιο Βησσάριο απέχει δηλαδή συνολικά δέκα [10] χιλιόμετρα από τους Σοφαδες. Οι κάτοικοι του συγκεκριμένου διαμερίσματος στην πλειονότητα τους ασχολούνται με τη γεωργία. Στα περισσότερα από τα 9.500 στρέμματα πού ανήκουν στο Καππαδοκικό καλλιεργούνται βαμβάκι και σίτηρα.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Η αγάπη για την αλησμόνητη πατρίδα είναι αυτή που ώθησε τους κατοίκους του χωριού να ξαναζωντανέψει αναμνήσεις, παραδόσεις ήθη και έθιμα της χαμένης πατρίδας διοργανώνονταν ποικίλες εκδηλώσεις. Το πατροπαράδοτο έθιμο του ανάμματος της σαγιάς αναβιωνουν κάθε παραμονή των Φώτων ανάβοντας φωτιά στην πλατεία του χωριού και χορεύοντας γύρω της.

Επίσης κάθε καλοκαίρι διοργανώνουν τη βραδιά του ΜΑΝΤΙ και άλλων παραδοσιακών Καππαδοκικών γεύσεων. Κορυφαία εκδήλωση του χωριού είναι τα Καππαδόκεια που διοργανωνόνται κάθε χρόνο τον Άυγουστο και συμμετέχει ο Συλλογος παρουσιάζοντας έθιμα καθως και χορους της Καππαδοκίας. Κάθε χρόνο ο Σύλλογος διοργανώνει συνεστίαση και κοπή πίτας ενώ σε τακτά διαστήματα διοργανώνει διαλέξεις καθώς και εκδρομές.Το χορευτικό τμήμα που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε πολλές εκδηλωσεις του νομού και είναι η κινητήρια δύναμη του Συλλόγου. Αποσπάσματα www.sofades.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου